Openingswandeling Fotomanifestatie Enschede 2019

Zondag 29 september vond de officiële aftrap plaats van de vierde editie van de Fotomanifestatie Enschede. We openden de tentoonstellingen van: Jan Hoek (Objektief), Sylvie Zijlmans (Concordia), Paul Hajenius (Boekhandel Broekhuis), Eddo Hartmann (Rijksmuseum Twenthe), Kadir van Lohuizen (Rijksmuseum Twenthe) en Linsey Kuijpers (Arendsmanhuis).

Hieronder een kleine sfeerimpressie.

Opening: 'Theater of (Dis)Comfort and Growth', Metin Yirtici

Op 25 Augustus opende Yvonne Eikenaar de expositie‘Theatre of (Dis)Comfort and Growth’. De expositie is te zien van 28 augustus t/m 26 september 2019.

In ‘Theatre of (Dis)Comfort and Growth’ ziet de kijker momentopnames uit het leven van Metin Yirtici waarin de ongemakken, angsten, groei en zelfspot een grote rol speelden, verbeeld in verschillende settings en kledij van het theatrale leven, met een vleugje drama, satire en humor.

Voor dit persoonlijke project heeft hij een jaar en drie maanden (augustus 2015 – november 2016) zijn haar en baard laten groeien. Alle foto’s die je terug ziet zijn op 1 dag gemaakt, tussen 09:00 en 01:00 uur. Men is met 20 vrijwilligers bezig geweest om dit project te kunnen realiseren.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van‘Theatre of (Dis)Comfort and Growth’. Deze expositie is nog tot 26 septembe bij ons te bewonderen.

Opening: 'AKI Graduates', Noor Lorist, Leanne van der Wel en Emmy Muijtstege

Op 12 mei opende de expositie ‘AKI Graduates’. In de expositie tonen wij fotografisch werk van de nieuwste lichting afstudeerders van de AKI ArtEZ in Enschede. De expositie is te zien van 24 juli t/m 17 augustus 2019.

De drie geselecteerde vrouwelijke fotografen hebben allemaal een sterke, individuele stijl. Wat hun werk verbindt is een duidelijke link in het werk met grafische vormgeving. Elk op hun eigen manier onderzoeken zij de zeggingskracht van beeld. Dit zowel in losse individuele beelden, als in beelden in combinatie met tekst of ander media. 

In een maatschappij die in toenemende mate individualistisch en patriarchaal is, raakte Noor Lorist geïntrigeerd door de onzichtbare band tussen vrouwen. Haar project ‘Significant Others’ onderzoekt de rol van vrouwelijke vriendschappen binnen het hedendaagse feminisme. Met een aantal rake ontwerpen, waarin tekst en beeld worden gecombineerd, visualiseert zij de kleine gebaren en het algemeen gevoel dat zij ervaart bij deze vriendschappen.

Leanne van der Wel zoekt in haar afstudeerwerk naar waarde en esthetiek in de meest kleine, meest terloopse en meest lelijke zaken.Haar project is gebaseerd op een proces van geluk en serendipiteit. De werken vormen een verzameling van per (on)geluk ontstane foto’s. Het zijn toevallige herinneringen. Onbedoeld beeld dat is ontstaan in de schaduw van onze focus. Een vereeuwiging van iets waar we geen controle over hebben en van iets zo gewoons dat je het doorgaans niet ziet. 

Fotograaf Emmy Muijtstege gaat in haar werk terug naar de essentie van het alom bekende spreekwoord: “een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Zij concludeert dat een beeld erg confronterend kan zijn en direct emotie kan oproepen bij de kijker. Met die reden kan beeld volgens haar een complexe situatie soms beter overbrengen dan tekst dat kan, en kan een combinatie van beeld en tekst elkaar onderling enorm versterken. In haar afstudeerproject onderzoekt zij deze communicatieve kracht van beeld.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘AKI Graduates‘. Deze expositie is nog tot 17 augustus bij ons te bewonderen.

Opening: 'Silent Alarm', Tony

Op 12 mei opende de expositie ‘Silent Alarm’: een tentoonstelling met werk van Tony Dočekal. De expositie is te zien van 15 mei t/m 22 juni 2019.

In haar werk onderzoekt Tony Dočekal de grens tussen realiteit en fictie. Met de kadrering van haar foto’s creëert ze een mysterieuze wereld waarbij je als kijker kan wegdromen, maar waar ook een kritische blik in is af te lezen. In haar beelden is de eenzaamheid nadrukkelijk aanwezig, maar ze ademen ook avontuur. Haar serie leest als een prachtige roadtrip, met een bittere nasmaak.

Tony Dočekal won in 2018 de Olympus Young Talent Award. In maart en april van dit jaar was zij in San Francisco, waar ze een artist residency deed aan Kala Art Insitute. Tijdens deze residency experimenteerde Tony met verschillende, fotografische zeefdruktechnieken. Door haar analoge foto’s te zeefdrukken ontstaat een nieuwe beeldtaal die zowel alarmerend als vervreemdend werkt. Tijdens haar expositie ‘Silent Alarm’ in Fotogalerie Objektief laat zij voor het eerst het werk zien dat zij daar ontwikkelde.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘Silent Alarm‘. Deze expositie is nog tot 21 juni bij ons te bewonderen.

Interview exposant Marvel Harris in de Tubantia

Op 10 april werd er een interview met onze exposant Marvel Harris gepubliceerd in de Tubantia. In het artikel verteld de fotograaf meer over zijn bijzondere zelfportretten waarin hij zijn transitie van vrouw naar man heeft vastgelegd.

Zijn serie is nog tot 11 mei bij ons in de galerie te bekijken als onderdeel van ‘Graduates 2018‘.

 
Marvel-Harris-Objektief-2.jpg
 
Marvel-Harris-Objektief.jpg

Opening: 'Graduates 2018', Fotovakschool

Op 31 maart opende de expositie ‘Graduates 2018‘ waarin vier kersverse afstudeerders worden uitgelicht, die vorig jaar de opleiding aan de Fotovakschool hebben afgerond. Allemaal tonen zij de persoonlijke blik op de wereld en de fotografie, die zij tijdens hun opleiding hebben ontwikkeld.

‘Soliloquy’ is een serie van fotograaf Christine Mooijer, die gaat over het zoeken en vinden van een ontsnapping aan de realiteit, om vervolgens toch weer terug te moeten keren naar de werkelijkheid. In ‘Inner Journey’ legt Marvel Harris met zelfportretten zijn transitieproces van vrouw naar man vast, evenals de rol van zijn eetstoornis hierin. Met het project ‘Ik kijk-kijk mij’ onderzoekt Yasmila van Vliet hoe dansers het ervaren om elke dag uren voor de spiegel te repeteren. Romina Demy onderzoekt het medium fotografie. In haar multidimensionale werken slaat ze een brug tussen het plaatje en de werkelijkheid. 

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘Graduates 2018‘. Deze expositie is nog tot 11 mei bij ons te bewonderen.

Opening: 'MALE. HAIR. -3', Rem van den Bosch

Op 17 februari opende de expositie ‘MALE. HAIR. -3‘ van fotograaf Rem van den Bosch. De tentoonstelling werd geopend door Ronald Bruinink en ook Rem gaf zelf toelichting over zijn projecten.

Rem van den Bosch presenteert beelden uit twee lopende projecten waarbij onderzoek wordt gedaan naar mannelijk naakt anno 2018 en lichaamshaar bij vrouwen. Beide analoog gefotografeerde series zijn een work in progress. Als eindresultaat zal in 2020 een boek uitkomen. De expositie in Objektief is de derde presentatie in de tentoonstellingsreeks die de fotograaf wil opzetten. In elke regio waar een expositie plaatsvindt, vraagt Rem van den Bosch mensen uit dat deel van het land om model te staan. In de photowall die Rem in onze galerie heeft ingericht zijn dus naakten uit onze eigen regio te bekijken. De projecten en presentatie zijn katalysator en aanjager voor gesprek en tonen de zelfbewuste mens. Voorgaande presentaties vonden plaats bij VOC Hasselt (BE) en Kunstwerkplaats LDS46 Den Helder (NL). Rem van den Bosch plaatste een

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van ‘MALE. HAIR. -3‘. Deze expositie is nog tot en met 30 maart bij ons te bewonderen.

Polaroids Geheime Club van 7

Op de dag van de opening, legde fotograaf Ruben Lacet de leden van De Geheime Club van 7 vast op grootformaat Polaroid film. Hierbij het resultaat.

© Foto Atelier Achterhoek | Ruben Lacet

Opening: '12 foto's in een kistje', De Geheime Club van 7

Op 6 januari opende er een kersverse tentoonstelling in onze galerie. Deze keer hadden we een echte primeur te pakken, want tijdens de opening onthulden de fotografen van de Geheime Club van 7 voor het eerst hun indentiteit. De tentoonstelling werd officieel geopend met woorden van Ton Harmsen. Ruben Lacet legde het vast met een grootformaat Polaroidcamera.

Deze exposerende groep van 7 fotografen leerden elkaar kennen op de fotografie opleiding en sloten een geheim verbond. In de maanden die volgden gaven de 7 elkaar beurtelings een thematische opdracht, die telkens aanleiding vormde tot een foto op het formaat van ieders eigen (sigaren-) kistje: de geheime bewaarplaats van een toenemend aantal foto’s. Deze foto’s delen zij nu voor het eerst met het publiek.

Hier volgen een aantal foto’s van de opbouw en de opening van ‘12 foto’s in een kistje‘. Deze expositie is nog tot en met 16 februari bij ons te bewonderen.

Opening: Anne ten Ham, 'Dichtbij dementie'

Zondag 11 november opende in Objektief een nieuwe expositie, met werk van fotograaf Anne ten Ham.

De tentoonstelling ‘Dichtbij dementie‘ toont foto’s die Anne ten Ham gedurende meerdere jaren maakte als verzorgende IG in een kleinschalig verzorgingshuis. Ondanks het feit dat deze foto’s niets verhullen van de werkelijkheid van het leven met dementie, laten zij ook zien dat er nieuwe betekenissen ontstaan, niet alleen voor de getroffene zelf, maar ook voor geliefden, vrienden en verzorgers.

De expositie is aangekondigd door Jan Geelen en geopend door Arjen Koenen, zorg ondernemer. Iedereen bedankt voor het komen en alle gezelligheid. 'Dichtbij dementie' is nog t/m 22 december te bekijken!

Interview exposant Jelle Pieter de Boer in de Tubantia

Op 23 oktober werd er een interview met onze exposant Jelle Pieter de Boer gepubliceerd in de Tubantia. In het artikel verteld de fotograaf meer over zijn ontroerende fotoserie, waarin hij violiste Ida Haendel volgt.

De serie ‘Ida‘ is nog tot 10 november bij ons in de galerie te bekijken.

tubantia_0.jpg
IMG_3616.PNG
IMG_3617.PNG

Oproep: Naaktmodellen gezocht voor opkomende expositie in Objektief

Wij kijken alvast uit naar de expositie vol gevoelige, zwart/witte naaktportretten van fotograaf Rem van den Bosch. Het beloofd een bijzondere tentoonstelling te worden. De expositie is tevens ook jouw kans om in onze galerie te hangen! Rem van den Bosch is voor zijn serie namelijk nog op zoek naar mannelijke- en vrouwelijke naaktmodellen uit de regio.

Wij zijn erg nieuwsgierig welke Enschedeërs (18+) zich durfen bloot te geven voor zijn lens. 

Aanmelden als model kan door een mail te sturen naar Anaela via info@amuseaday.com

Bekijk vast een selectie beelden uit de serie op Rems website:
www.remvandenbosch.com/work-in-progress-male.-hair.-2

42294962_10217155258303807_222116230872432640_n.jpg

Opening: Jelle Pieter de Boer, 'Ida - Reines'

Zondag 30 september opende in Objektief een nieuwe expositie, met werk van portret- en documentaire fotograaf Jelle Pieter de Boer.

De tentoonstelling toont twee verschillende series, waaraan Jelle doorlopend werkt. In zijn serie ‘Ida‘ volgt hij de in Polen geboren vioolvirtuoos Ida Haendel. De portretten geven een inkijkje in het huidige leven van de 90-jarige vrouw. Daarnaast zijn er de glamorous portretten uit de serie ‘Reines‘ te zien, waarin drag queens van over de hele wereld poseren in de omgeving van een bos.

Gea Schenk, die eerder dit jaar zelf met haar fotografie exposeerde in Objektief, opende de expositie. Iedereen bedankt voor het komen en alle gezelligheid. 'Ida - Reines' is nog t/m 10 november te bekijken!

Opening: Beyond the Grain

Zondag 22 juli opende de expositie 'Beyond the Grain' in Objektief. De duo expositie brengt het werk van Lex Chen en Lena Paßlick samen. Beide fotografen studeerden deze zomer af aan de Fine Art opleiding van AKI ArtEZ in Enschede en werken beide uitsluitend met analoge fotografie.

Analoog fotograferen lijkt in veel opzichten ver af te staan van het snelle leven in onze hedendaagse wereld. Maar de zorgvuldigheid die het medium afdwingt, maakt dat de beelden een unieke sfeer en kwaliteit hebben. Elke foto is een bewuste keuze en er is een rust en stilte die doordringt in het beeld. Het leert ons op een andere manier te kijken en stil te staan bij de mooie dingen, die niet uit zichzelf om aandacht schreeuwen.

Aalt van de Glind, technisch instructeur op de AKI, opende de expositie en gaf ons een inkijkje in de werkwijze en aard van de fotografen. Iedereen bedankt voor het komen, 'Beyond the Grain' is nog t/m 18 augustus te bekijken!

Opening: Under Sweet Surveillance

Zondag 24 juni werd 'Under Sweet Surveillance' geopend; een expositie met werk van vier AKI alumni. Met werk van Hannelotte van Elst, Ruben van der Sleen, Annejet Brandsma & Nina Musholt. Te zien t/m 21 juli 2018.

Over de expositie:

‘Under Sweet Surveillance’ brengt het werk van vier verschillende fotografen samen. Wat deze fotografen met elkaar verbindt, behalve hun opleiding aan hetzelfde instituut, is een drang tot stille observatie. Door net wat langer of dieper te kijken dan anderen, produceren zij werk dat je als kijker dwingt om ook even stil te staan. Het zijn beelden die je de ruimte geven om je te verwonderen. De getoonde werken verschillen sterk in onderwerp en vorm. Het is de gemeenschappelijke, absolute aandacht waarmee de gekozen fotografen hun onderwerpen hebben gefotografeerd, die de beelden zo bijzonder maakt.

Kunst in het Volkspark 2018

Afgelopen zondag 10 juni was het weer tijd voor Kunst in het Volkspark. Er was zon, een tent vol werk van Harmut Springer en een heleboel enthousiaste bezoekers.

Iedereen bedankt voor het komen en het kijken. Op naar volgend jaar!

35226001_1994972667181053_8236642406276005888_n.jpg
35162279_1994972670514386_4091238034870108160_n.jpg

Opening: Fotovakschool Amsterdam, 'Graduates 2017'

Op 8 april opende ons nieuwe expositie vol werk van veelbelovende afstudeerders van de Fotovakschool Amsterdam. Nog tot 15 mei te bekijken, komt dat zien!

Opening: Jenny Boot, 'Black Mirror'

Op 18 februari werd de expositie van Jenny Boot officieel geopend bij ons in Fotogalerie Objektief. Hierbij een kleine sfeerimpressie.

'Black Mirror' is nog t/m 31 maart bij ons te bekijken.

Meer werk zien van Jenny Boot? Bezoek haar website of volg haar op Instagram.

Foto's met dank aan Mikon Teuben en Paul Clason