huidige expositie:
'Beyond the Grain'
Lena Paßlick & Lex Chen

 

Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een expositie met analoog fotowerk van twee AKI graduates van dit jaar. Het werk van Lena Paßlick en Lex Chen is van 25 juli t/m 29 september 2018 bij ons te bekijken. De expositie wordt zondag 22 juli om 16.00 uur officieel geopend in het bijzijn van de kunstenaars. 

De duo expositie ‘Beyond the Grain’ brengt het werk van Lex Chen en Lena Paßlick samen. Beide fotografen studeerden deze zomer af aan de Fine Art opleiding van AKI ArtEZ in Enschede en werken beide uitsluitend met analoge fotografie.

Analoog fotograferen lijkt in veel opzichten ver af te staan van het snelle leven in onze hedendaagse wereld. Maar de zorgvuldigheid die het medium afdwingt, maakt dat de beelden een unieke sfeer en kwaliteit hebben. Elke foto is een bewuste keuze en er is een rust en stilte die doordringt in het beeld. Het leert ons op een andere manier te kijken en stil te staan bij de mooie dingen, die niet uit zichzelf om aandacht schreeuwen.


Lex Chen
Voor Lex Chen (1992) is fotografie een manier om de werkelijkheid, en zijn verhouding daar toe, te onderzoeken. Die zoektocht dreef hem naar de analoge fotografie. Volgens hem is het medium namelijk onlosmakelijk verbonden met de werkelijkheid. Het proces dwingt hem, om zich bewust te zijn van zichzelf, de omgeving, de techniek en de keuzes die hij maakt. 

Een goed voorbeeld van zijn onderzoekende manier van fotograferen is de serie ‘Mettertijd’. Dit is een serie zwart-wit portretten die Lex maakte van bomen. Elke boom is op dezelfde wijze vastgelegd. Dit benadrukt de unieke en karakteristieke vorm van elke individuele boom en doet je als kijker afvragen hoe die vorm ontstaan is. In een andere kenmerkende serie, ‘Blauwdruk’ getiteld, heeft hij momentopnames van de bouw of afbraak van gebouwen stilgelegd in documentaire, blauwe beelden. De serie breekt de lineaire tijdsloop van een bouwproces. Lex Chen heeft blauwdrukken gemaakt van een ontwikkeling in plaats van het eindresultaat.

www.lexchen.nl

Lena Plick

Het fotografisch werk van Lena Paßlick (1995) straalt een neutraliteit en tijdloosheid uit die we in onze huidige beeldcultuur maar zelden zien. Het zijn zorgvuldige, analoge portretten van mensen en plekken. Lena werkt altijd vanuit de eerste, authentieke indrukken die mensen en plaatsen op haar maken. Zij probeert dan ook bewust ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk informatie heeft, over het onderwerp dat voor haar camera staat. Zo wil zij voorkomen dat haar persoonlijke beeld en indruk verstoord wordt en zorgen dat haar eigen beeldtaal gewaarborgd blijft. 

Lena’s beelden, waarin ze zowel met kleur als zwart-wit film werkt, demonstreren allemaal dezelfde nadrukkelijke aandacht voor compositie. Licht en schaduw, en organische en geometrische vormen wisselen elkaar af. De plekken die zij fotografeert lijken, ondanks zij niet heel herkenbaar in beeld zijn gebracht, ons en bekend gevoel te geven. Lena werkte het afgelopen jaar ook aan een serie zwart-wit portretten van mensen. Om deze foto’s op het grote formaat af te drukken die zij nu zijn, bouwde Lena zelf een passende doka. Door de grootte van de afdrukken kom je als toeschouwer heel dicht bij de ander. 

www.lenapasslick.com