huidige expositie:
'Dichtbij Dementie'
Anne ten Ham

 

Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling van het werk van kunstenaar en fotograaf Anne ten Ham.

De tentoonstelling is te zien van 14 november t/m 22 december 2018. De opening zal plaats vinden op zondag 11 november om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

Dichtbij Dementie

In de fotoserie ‘Dichtbij dementie’ toont Anne ten Ham mensen met dementie niet als een onkenbare ander waar we vooral medelijden mee moeten hebben en waarmee we nooit meer een echte verbinding zullen kunnen maken, maar opent ze de deur naar een andere wereld en geeft daarmee een kans om de ander opnieuw te leren kennen. De prachtig verstilde beelden vatten op bijzondere wijze de eigenheid van de geportretteerden, gewoon zoals hun wereld er op dat moment uitzag.

- recensie door Zerline Henning namens Tao of Care, onderzoeks-, kennis- en adviesbureau op het gebied van dementie.


“Het kan mij ontroeren te zien hoe deze mensen op kunnen gaan in schijnbaar betekenisloze handelingen, die niettemin kortstondig grip geven op een verwarrende werkelijkheid”, aldus Anne ten Ham naar aanleiding van de foto’s die zij gedurende meerdere jaren maakte als verzorgende IG in een kleinschalig verzorgingshuis.

Ondanks het feit dat deze foto’s niets verhullen van de werkelijkheid van het leven met dementie, laten zij ook zien dat er nieuwe betekenissen ontstaan, niet alleen voor de getroffene zelf, maar ook voor geliefden, vrienden en verzorgers. De fotoserie Dichtbij dementie is een uitnodiging aan bezoekers om oog te krijgen voor deze betekenissen.