Opening: 'AKI Graduates', Noor Lorist, Leanne van der Wel en Emmy Muijtstege

Op 12 mei opende de expositie ‘AKI Graduates’. In de expositie tonen wij fotografisch werk van de nieuwste lichting afstudeerders van de AKI ArtEZ in Enschede. De expositie is te zien van 24 juli t/m 17 augustus 2019.

De drie geselecteerde vrouwelijke fotografen hebben allemaal een sterke, individuele stijl. Wat hun werk verbindt is een duidelijke link in het werk met grafische vormgeving. Elk op hun eigen manier onderzoeken zij de zeggingskracht van beeld. Dit zowel in losse individuele beelden, als in beelden in combinatie met tekst of ander media. 

In een maatschappij die in toenemende mate individualistisch en patriarchaal is, raakte Noor Lorist geïntrigeerd door de onzichtbare band tussen vrouwen. Haar project ‘Significant Others’ onderzoekt de rol van vrouwelijke vriendschappen binnen het hedendaagse feminisme. Met een aantal rake ontwerpen, waarin tekst en beeld worden gecombineerd, visualiseert zij de kleine gebaren en het algemeen gevoel dat zij ervaart bij deze vriendschappen.

Leanne van der Wel zoekt in haar afstudeerwerk naar waarde en esthetiek in de meest kleine, meest terloopse en meest lelijke zaken.Haar project is gebaseerd op een proces van geluk en serendipiteit. De werken vormen een verzameling van per (on)geluk ontstane foto’s. Het zijn toevallige herinneringen. Onbedoeld beeld dat is ontstaan in de schaduw van onze focus. Een vereeuwiging van iets waar we geen controle over hebben en van iets zo gewoons dat je het doorgaans niet ziet. 

Fotograaf Emmy Muijtstege gaat in haar werk terug naar de essentie van het alom bekende spreekwoord: “een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Zij concludeert dat een beeld erg confronterend kan zijn en direct emotie kan oproepen bij de kijker. Met die reden kan beeld volgens haar een complexe situatie soms beter overbrengen dan tekst dat kan, en kan een combinatie van beeld en tekst elkaar onderling enorm versterken. In haar afstudeerproject onderzoekt zij deze communicatieve kracht van beeld.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘AKI Graduates‘. Deze expositie is nog tot 17 augustus bij ons te bewonderen.