Opening expositie 'Polaroids' van David van 't Veen

Op zaterdag 25 november 2023 vond de opening plaats van de expositie 'Polaroids' van David van 't Veen. Vanwege de verwachtte grote opkomst van vele belangstellenden vond deze plaats in de Grote Kerk op de Oude Markt.


De opening zou worden verricht door voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager, maar helaas kon ze niet aanwezig zijn vanwege een fietsongeval. Wel had ze een mooie video ingesproken die ter vervanging werd vertoont.


(Foto's: Lourens Huizinga)

Opening expositie 'MensenLeven' van Marty van Dijken

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van de tentoonstelling

Opening expositie 'Tussenwereld' van Paul Hendriksen

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van de tentoonstelling

Opening expositie 'Willem Wilmink Vandaag' van Myrthe Effing

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van de tentoonstelling

Foto's gemaakt door Leos Fotografie (Leonieke Raanhuis)

Opening tentoonstelling 'Gemeengoed' van Marnix van den Berg en Ilya Jutte

zondag 30 augustus om 16.00 uur opende de expositie ‘Gemeengoed’ met werk van Marnix van den Berg en Ilya Jutte. De expositie is te zien van 30 augustus t/m2 september 2020.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van de tentoonstelling

Opening tentoonstelling 'Leven tussen groei en krimp' met het werk van fotograaf Erik Slot

Op zondag 16 februari opende de expositie ‘Leven tussen groei en krimp’ met werk van Erik Slot. De expositie is te zien van 19 februari t/m 27 maart 2020.

Erik is documentair fotograaf. Rechtvaardigheidsvragen en sociaal-maatschappelijke mechanismen zijn voor hem kernthema's. Hij is gefascineerd door het (on)vermogen van mensen om hun leven zelf te sturen. De locatie is daarbij zelden neutraal: kiezen mensen ervoor om ergens te werken of te wonen? En beïnvloedt die plek hun kansen om iets van het leven te maken?

 De tentoonstelling gaat over twee plekken in Europa. Een groeiende stad in Oost-Europa (Warschau) en een krimpregio in het Zuiden (Asturië, Noord-West Spanje). De verschillen zijn groot, maar hebben ook overeenkomsten: op beide plekken staan gemeenschappen onder druk en is het voor bewoners een groeiende uitdaging om er hun leven te leiden.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van de tentoonstelling

Opening: '50 jaar fotograaf' Hessel Bosch

Op zondag 10 november opende de expositie ‘50 jaar fotograaf’ met werk van Hessel Bosch. De expositie is te zien van 13 november t/m 4 januari 2020.

Wegens succes verlengd! We zijn geopend op 21, 27, 28 december 2019 en op 2, 3 en 4 januari 2020

Hessel Bosch (Enschede, 1946) is geboren met een lens voor het leven. Na bijna een halve eeuw gewerkt te hebben volgens de regels van de vakfotografie gaat hij nu helemaal los, met als enige regel dat er geen regels zijn. Hij reist heel Europa door, op zoek naar verborgen schatten onder het mos van de geschiedenis

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van de tentoonstelling.

Opening: 'Sistaaz of the Castle', Jan Hoek

Op 29 September opende de expositie ‘Sistaaz of the Castle’ met werk van Jan Hoek. De expositie is onderdeel van de Fotomanifestatie Enschede en is te zien van 2 oktober t/m 8 november 2019.

Fotograaf Jan Hoek, modeontwerper Duran Lantink en de Zuid-Afrikaanse transgender sekswerkorganisatie bundelden hun krachten voor ‘Sistaaz of the Castle‘: een project over en met een groep vrouwen uit Kaapstad die naast sekswerker en transseksueel ook klaar zijn om de wereld te veroveren als ‘fashion icons‘.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van de tentoonstelling.

Openingswandeling Fotomanifestatie Enschede 2019

Zondag 29 september vond de officiële aftrap plaats van de vierde editie van de Fotomanifestatie Enschede. We openden de tentoonstellingen van: Jan Hoek (Objektief), Sylvie Zijlmans (Concordia), Paul Hajenius (Boekhandel Broekhuis), Eddo Hartmann (Rijksmuseum Twenthe), Kadir van Lohuizen (Rijksmuseum Twenthe) en Linsey Kuijpers (Arendsmanhuis).

Hieronder een kleine sfeerimpressie.

Opening: 'Theater of (Dis)Comfort and Growth', Metin Yirtici

Op 25 Augustus opende Yvonne Eikenaar de expositie‘Theatre of (Dis)Comfort and Growth’. De expositie is te zien van 28 augustus t/m 26 september 2019.

In ‘Theatre of (Dis)Comfort and Growth’ ziet de kijker momentopnames uit het leven van Metin Yirtici waarin de ongemakken, angsten, groei en zelfspot een grote rol speelden, verbeeld in verschillende settings en kledij van het theatrale leven, met een vleugje drama, satire en humor.

Voor dit persoonlijke project heeft hij een jaar en drie maanden (augustus 2015 – november 2016) zijn haar en baard laten groeien. Alle foto’s die je terug ziet zijn op 1 dag gemaakt, tussen 09:00 en 01:00 uur. Men is met 20 vrijwilligers bezig geweest om dit project te kunnen realiseren.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van‘Theatre of (Dis)Comfort and Growth’. Deze expositie is nog tot 26 septembe bij ons te bewonderen.

Opening: 'AKI Graduates', Noor Lorist, Leanne van der Wel en Emmy Muijtstege

Op 12 mei opende de expositie ‘AKI Graduates’. In de expositie tonen wij fotografisch werk van de nieuwste lichting afstudeerders van de AKI ArtEZ in Enschede. De expositie is te zien van 24 juli t/m 17 augustus 2019.

De drie geselecteerde vrouwelijke fotografen hebben allemaal een sterke, individuele stijl. Wat hun werk verbindt is een duidelijke link in het werk met grafische vormgeving. Elk op hun eigen manier onderzoeken zij de zeggingskracht van beeld. Dit zowel in losse individuele beelden, als in beelden in combinatie met tekst of ander media. 

In een maatschappij die in toenemende mate individualistisch en patriarchaal is, raakte Noor Lorist geïntrigeerd door de onzichtbare band tussen vrouwen. Haar project ‘Significant Others’ onderzoekt de rol van vrouwelijke vriendschappen binnen het hedendaagse feminisme. Met een aantal rake ontwerpen, waarin tekst en beeld worden gecombineerd, visualiseert zij de kleine gebaren en het algemeen gevoel dat zij ervaart bij deze vriendschappen.

Leanne van der Wel zoekt in haar afstudeerwerk naar waarde en esthetiek in de meest kleine, meest terloopse en meest lelijke zaken.Haar project is gebaseerd op een proces van geluk en serendipiteit. De werken vormen een verzameling van per (on)geluk ontstane foto’s. Het zijn toevallige herinneringen. Onbedoeld beeld dat is ontstaan in de schaduw van onze focus. Een vereeuwiging van iets waar we geen controle over hebben en van iets zo gewoons dat je het doorgaans niet ziet. 

Fotograaf Emmy Muijtstege gaat in haar werk terug naar de essentie van het alom bekende spreekwoord: “een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Zij concludeert dat een beeld erg confronterend kan zijn en direct emotie kan oproepen bij de kijker. Met die reden kan beeld volgens haar een complexe situatie soms beter overbrengen dan tekst dat kan, en kan een combinatie van beeld en tekst elkaar onderling enorm versterken. In haar afstudeerproject onderzoekt zij deze communicatieve kracht van beeld.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘AKI Graduates‘. Deze expositie is nog tot 17 augustus bij ons te bewonderen.

Opening: 'Silent Alarm', Tony

Op 12 mei opende de expositie ‘Silent Alarm’: een tentoonstelling met werk van Tony Dočekal. De expositie is te zien van 15 mei t/m 22 juni 2019.

In haar werk onderzoekt Tony Dočekal de grens tussen realiteit en fictie. Met de kadrering van haar foto’s creëert ze een mysterieuze wereld waarbij je als kijker kan wegdromen, maar waar ook een kritische blik in is af te lezen. In haar beelden is de eenzaamheid nadrukkelijk aanwezig, maar ze ademen ook avontuur. Haar serie leest als een prachtige roadtrip, met een bittere nasmaak.

Tony Dočekal won in 2018 de Olympus Young Talent Award. In maart en april van dit jaar was zij in San Francisco, waar ze een artist residency deed aan Kala Art Insitute. Tijdens deze residency experimenteerde Tony met verschillende, fotografische zeefdruktechnieken. Door haar analoge foto’s te zeefdrukken ontstaat een nieuwe beeldtaal die zowel alarmerend als vervreemdend werkt. Tijdens haar expositie ‘Silent Alarm’ in Fotogalerie Objektief laat zij voor het eerst het werk zien dat zij daar ontwikkelde.

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘Silent Alarm‘. Deze expositie is nog tot 21 juni bij ons te bewonderen.

Interview exposant Marvel Harris in de Tubantia

Op 10 april werd er een interview met onze exposant Marvel Harris gepubliceerd in de Tubantia. In het artikel verteld de fotograaf meer over zijn bijzondere zelfportretten waarin hij zijn transitie van vrouw naar man heeft vastgelegd.

Zijn serie is nog tot 11 mei bij ons in de galerie te bekijken als onderdeel van ‘Graduates 2018‘.

 
Marvel-Harris-Objektief-2.jpg
 
Marvel-Harris-Objektief.jpg

Opening: 'Graduates 2018', Fotovakschool

Op 31 maart opende de expositie ‘Graduates 2018‘ waarin vier kersverse afstudeerders worden uitgelicht, die vorig jaar de opleiding aan de Fotovakschool hebben afgerond. Allemaal tonen zij de persoonlijke blik op de wereld en de fotografie, die zij tijdens hun opleiding hebben ontwikkeld.

‘Soliloquy’ is een serie van fotograaf Christine Mooijer, die gaat over het zoeken en vinden van een ontsnapping aan de realiteit, om vervolgens toch weer terug te moeten keren naar de werkelijkheid. In ‘Inner Journey’ legt Marvel Harris met zelfportretten zijn transitieproces van vrouw naar man vast, evenals de rol van zijn eetstoornis hierin. Met het project ‘Ik kijk-kijk mij’ onderzoekt Yasmila van Vliet hoe dansers het ervaren om elke dag uren voor de spiegel te repeteren. Romina Demy onderzoekt het medium fotografie. In haar multidimensionale werken slaat ze een brug tussen het plaatje en de werkelijkheid. 

Hier volgen een aantal foto’s van de opening en opbouw van ‘Graduates 2018‘. Deze expositie is nog tot 11 mei bij ons te bewonderen.

Opening: 'MALE. HAIR. -3', Rem van den Bosch

Op 17 februari opende de expositie ‘MALE. HAIR. -3‘ van fotograaf Rem van den Bosch. De tentoonstelling werd geopend door Ronald Bruinink en ook Rem gaf zelf toelichting over zijn projecten.

Rem van den Bosch presenteert beelden uit twee lopende projecten waarbij onderzoek wordt gedaan naar mannelijk naakt anno 2018 en lichaamshaar bij vrouwen. Beide analoog gefotografeerde series zijn een work in progress. Als eindresultaat zal in 2020 een boek uitkomen. De expositie in Objektief is de derde presentatie in de tentoonstellingsreeks die de fotograaf wil opzetten. In elke regio waar een expositie plaatsvindt, vraagt Rem van den Bosch mensen uit dat deel van het land om model te staan. In de photowall die Rem in onze galerie heeft ingericht zijn dus naakten uit onze eigen regio te bekijken. De projecten en presentatie zijn katalysator en aanjager voor gesprek en tonen de zelfbewuste mens. Voorgaande presentaties vonden plaats bij VOC Hasselt (BE) en Kunstwerkplaats LDS46 Den Helder (NL). Rem van den Bosch plaatste een

Hier volgen een aantal foto’s van de opening van ‘MALE. HAIR. -3‘. Deze expositie is nog tot en met 30 maart bij ons te bewonderen.