"Briefjes"
van Dinie Wikkerink, een persoonlijk verslag van een verzameling
 
'Jaren geleden viel mij de schoonheid op van de kattenbelletjes die in ons gezin regelmatig op tafel lagen. Kleine mededelingen die door middel van briefjes aan elkaar werden gedaan. Ik bewaarde die kleine berichtjes in een la van een kast. Omdat de la klemde schoof ik de briefjes door een spleet naar binnen.

De la met briefjes speelde de laatste tijd regelmatig door mijn hoofd. Ik wist dat er een moment zou aanbreken dat ik het opsparen zou stoppen en dat ik iets beeldends met de briefjes wilde doen. Toen de laatste van onze drie kinderen op zichzelf ging wonen was dat moment gekomen. Toch had ik eerst nog vrees om de la te openen. De berichtjes waren jarenlang niet aangeroerd, ik wist niet wat ik zou aantreffen. Op 21 maart 2011 viel er mooi licht op de kast. Het moment voelde goed en speciaal, en ik heb de la geopend. Deze was bijna vol. Ik heb de briefjes voorzichtig uit de la gehaald, één voor één op een stapel gelegd en daarna allemaal genummerd. Het oudste briefje, in 1994 geschreven, kreeg nummer 1, het laatste berichtje, van november 2010, werd nummer 696.

Ik dacht aan een nieuw project, het verbinden van de briefjes met mijn foto's. Het zou verwant kunnen zijn aan mijn bestaande series van combinaties van twee foto's, die met elkaar een verbinding aangaan. Het aantal briefjes was groot, het maken van keuzes kostte me moeite. Ik probeerde te selecteren op inhoud, schoonheid en leesbaarheid, te persoonlijke berichtjes vielen af. Aanvankelijk bleven 142 briefjes over. Na een laatste screening besloot ik uiteindelijk de helft ervan voor mijn project te gebruiken. Het uitpakken en lezen van de briefjes ontroerde me. Ik herkende de karakters in handschriften en formuleringen, ik herinnerde me gebeurtenissen en omstandigheden die ik vergeten was. Dit bewustzijn van geschiedenis en tijd, stemde mij melancholiek en opgewekt tegelijk.

Op de tentoonstelling zijn combinaties van een briefje en een foto te zien. In een enkel geval alleen een briefje of alleen een foto. Steeds heb ik gezocht naar de foto die een verbinding aangaat met de vorm of inhoud van de tekst en de materie van het briefje. Als dat gebeurde ontstond een nieuw en voor mij betekenisvol beeld dat uitdrukking geeft aan een persoonlijk gevoel en beleving.''

U wordt van harte uitgenodigd voor de opening van de expositie op zondag 19 februari 2017 om 16.00 uur, waarbij de fotograaf aanwezig zal zijn. De opening zal worden verricht door Joop Wikkerink.

De expositie is te bezoeken van 22 februari tot en met 1 april 2017.

De openingstijden van Fotogalerie Objektief zijn van woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur.

   
  Introductie  
         
  Expositie  
  Toekomst  
  Vorig  
  Historie  
 
  Workshop  
  Boeken  
  Locatie  
  Contact  
 
  Links  
     

Fotogalerie Objektief · Walstraat 33 · NLD-7511GE Enschede · www.fotogalerie-objektief.nl